Aj vy obľubujete k jedlu pochutiny?

08.06.2004 Celý región

Najznámejšie pochutiny ktoré sa používaju u nás i na celom svete sú kečup, horčica a chren. Nevieme si bez nich predstaviť už žiadnu domácnosť a dobre zásobe...
Najznámejšie pochutiny ktoré sa používaju u nás i na celom svete sú kečup, horčica a chren. Nevieme si bez nich predstaviť už žiadnu domácnosť a dobre zásobenú kuchyňu, reštauráciu či obyčajný bufet. Konzumujeme ich k jedlu na raňajky, obed i večeru. Odkiaľ tieto výborné vecičky pochádzajú?

Horčica sa u nás používa najmä v spojitosti s údeninami, klobáskou, párkami, cigánskou a špekačkami. Bez nej si tieto pochúťky ani nevieme predstaviť. Prvý raz sa horčica spomína v starých sumerských a indiánskych textoch spred 3000 rokov pred našim letopočtom. V Novom zákone drobné horčicové semienka symbolizujú boj. Hippokrates používal horčicu na liečenie bolestí. V 20. storočí sa horčica stala najpoužívanejším korením na svete. Používa sa v podobe semienok, prášku a pasty, ktorá sa ochucuje rôznymi druhmy korenia.
Chren sa najviac používa pri pochúťkach studenej kuchyne ako šunkové rolky či krkovička. Chren je neoddelitelnou súčasťou veľkonočných sviatkov, rodinných osláv a posedení. Pôvod má na Balkáne. Dnes ho poznajú ľudia na celom svete. Je to trvalá rastlina s dlhými svetlozelenými listami, ktoré sú na jar príjemným osviežením šalátov. Najpoužívanejšou časťou je koreň. Má ostrú vôňu a chuť. Obsahuje zdravé látky ako vápnik, magnézium, sodík a vitamín C. Reprodukcia chrenu je veľmi jednoduchá. Chren sa používa ako pochutina k mäsám, šunke, do nátierok.
Kečup je naša najobľúbenejšia pochutina. Používa sa najmä na talianske cestoviny, párky v rožku, hranolky či stejky. Kečup si jednoducho podmanil svet. Prvý raz sa hustá omáčka pod názvom
„ ketsiap“ zjavila u starodávnych Čínanov pred vyše 350 rokmi. Vtedy však s rajčiakmi nemala nič spoločné, pripravovali ju z rýb a mäkkýšov. Bola to vyhľadávaná pochúťka, vyvážali ju do Malajzie, Singapuru a Anglicka. Keďže bola jej cena vysoká, začali si ju kuchári vyrábať sami s rôznymi prísadami. V 18. storočí sa už objavoval kečup vyrobený z rajčiakov.
U nás sú najobľúbenejšie pochutiny Snico, vyrobené z kvalitných surovín a podľa overených receptúr. Vybrať si možno horčicu kremžskú, feferónovú, francúzsku, s chrenom a dokonca aj s náhradnými sladidlami. Z chrenu sa teší obľúbenosti pikantná pochúťka, extra silný, s majonézou a tiež s umelými sladidlami. No a kečup pikantný, Pizza, jemný a s náhradnými sladidlami.

Jana Demková
 

Vyberte región

mark